keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Heipä hei, ajattelin näin uuden vuoden kunniaksi, tai oikeastaan mitenkään siihen liittymättä julkaista tällaisen onnistuneen "klassikko" "reseptin", jostain vuoden 2008 maaliskuulta ehkäpä. Kyseessä on keväinen KOTIVIINI-SANGRIA juoma!

Tuli sillon aikanaan jopa kuvattua tämän juoman valmistus, mutta harmillisesti noi kuvat on ajan myötä kadonneet jonkun tietokoneen raadon syövereihin, niin jouduin nyt hieman lavastamaan ja piirtämään kokonaan uusia kuvia Paintilla. Kirjoitin myös tämän tekstin nyt poikkeuksellisesti selvin päin, valitan jos meno ei ole tarpeeksi vauhdikasta pitääkseen mielenkiintoasi yllä. Mutta tästä siis lähtee:

KOTIVIINI-SANGRIA

(n. 20 litraa, 4-10 hengelle)

Esivalmistelut: Valmista 22 litraa kotiviiniä haluamallasi tavalla, itse käytin ihan perus supermarketin Buffalo punaviinipakettia. Tähän kuluu aikaa yleensä n. 1kk verran.
Kun juoma on valmista, juo siitä sen verran, että jäljelle jää suurin piirtein 10 litraa (tähänkin kuluu aikaa suurin piirtein sen kuukauden verran, vähän vuodenajasta ja elämäntilanteesta riippuen). Malttamattomimmathan voivat tietysti vaikka pullottaa tuon määrän, jos tarvitsee heti päästä kokeilemaan sangriareseptiä.

Noin. Nyt meillä on noin 10 litraa kotiviiniä.


Oheinen nuoli näyttää paljonko kotiviiniä tarvitaan

Seuraavaksi tarvitsemme kaupasta seuraavat ainekset, määrät on vähän sinne päin, ei voi ihan tarkkaan muistaa:

  • 3 litraa Spriteä (koska hyvää), 6 litraa Lidlin vastaavaa (koska halpaa) ja 1,5 litraa jotain Schweppesin EXOTIC jotain jotain, enpä muista nimeä mutta no jotain eksoottista kuitenki
  • Ehkä n. kilo-kaks appelsiineja (jotain 10-15 kpl), viiskuus sitruunaa ja suunnilleen saman verran limeä
  • En nyt muista tuliko tähän jotain kirkasta viinaakin, mutta laittaisin kuitenkin varmuuden vuoksi, ei siitä haittaakaan varmasti ole

Tällaisia sitrushedelmiä tarvitset

Pistä suurin osa hedelmistä keskeltä poikki veitsellä ja purista niiden mehu kotiviinin joukkoon. Jätä kuitenkin pari kutakin ja leikkaa niistä kauniita viipaleita tai lohkoja tai mistä itse tykkäätkään tonne sekaan.
Huijaan nyt hieman ja käytän kuvia toiselta kertaa, kun on valmistettu saman tyyppistä juomaa pienempi määrä ja kaupan viineistäKuvat eivät tosiaan liity täysin tähän nimenomaiseen reseptiin, tässähän sinulla olisi tuolla ämpärin pohjalla valmiina ne viinit, siihen puristetaan hedelmien mehut päälle, jonka jälkeen kaadetaan limpparit mukaan ja viimeisenä sitrusviipaleet. Ämpärin voi lopuksi koristella esim. tällaisella appelsiiniviipaleella vielä

Ylemmässä kuvassa juomaa nautiskellaan pillillä, mutta koko 20+ litraisen ämpärin tyhjentämiseen osoittautuivat selvästi parhaaksi 0,5 litran muoviset ja kahvalliset Magic Bullet mukit joilla voi kätevästi kauhoa sangriaa suoraan ämpäristä. 
Muistaakseni jonkun verran trafiikkia taisi kämpilläni olla sen jälkeen kun olimme saaneet sangriat valmiiksi, jotain 4-10 ihmistä varmaan eri aikoihin päivästä, mutta kaikilla tuntui olevan mukavaa ja juoma tuntui maistuvan, koska seuraavana aamuna ämpärissä ei ollut muuta kuin muutama tippa lientä pohjalla ja pari puoliksi järsittyä appelsiinin palasta. Pariin uuteen kaveriinkiin tuli tutustuttua illan aikana. En ole tosin koskaan kuullut heistä tämän illan jälkeen.

Sellaista, ei muuta kun sitten itse vaan kokeilemaan!

Laitetaan tähän lopuksi vielä kesäistä sangria tunnelmaa luomaan ottamani kuva kesäisestä hiekkarannasta


Terkkuja kaikille tutuille
-PETE

Niin paitsi joo vielä sen verran, että huomasin tossa, että tänään aamulla oli tullut 10000 lukukertaa täyteen tälle "blogille", että kiva homma että nuoriso jaksaa innostua tällasista ruoka&juomakulttuuri hommeleista!
Ei kannata vielä kyllästyäkään, koska jos en itse menetä mielenkiintoani niin tulossa on ainakin olutarvosteluita parin vuoden takaiselta Belgian reissulta, pitäis vaan puhtaaksikirjoittaa muistiinpanoista, sekä  asiantuntijaraadin kierros Tampereen baareissa Happy hour aikoihin arvosteluineen ja muutenkin kattava paketti noista häppäreistä. 

1 kommentti: